Italské víno – nápoj bohů

Itálie je vskutku proslulá vysokou kvalitou svých vín, a jakby ne? Je to jedna z nejstarších vinařských oblastí na světě. Vinná réva byla na italském území pěstována již Etrusky či osadníky z Řecka. Ve 2. století př.n.l. pak začala produkce vína prudce stoupat a později Římané začali vína pěstovat i v dalších oblastech patřících pod římské impérium, například v Galii (Francie) či Hispánii (Španělsko).

Ideální podmínky pro pěstování

Italské víno dnes vytváří skoro třetinu světové produkce a Itálie je po Francii druhým největším producentem vína. Přímořské podnebí je pro umístění vinařských oblastí ideální, a jelikož je italská krajina velmi rozmanitá, je zde možné pěstovat velké množství odrůd.

Víno je a bude italská doména

Víno je a bude italská doména

Podle čeho rozdělujeme italská vína

Italská vína rozdělujeme podle regionů do dvaceti oblastí. Nejvíc ceněná vína jsou například Barolo, Barbaresco nebo třeba Brunello di Montalcino.

Výrazy, které se budou hodit

A na závěr přehled užitečných výrazů, které by se vám mohly při objednávání hodit.

  • Vino – víno
  • Bianco – bíle
  • Rosso – červené
  • Bicchiere di vino [bikjere] – sklenice vína
  • Quarto di litro [kuarto dy litro] – čtvrt litru
  • Mezzo litro [medzo litro] – půl litru
  • Bottiglia di vino [botylja] – lahev vína