Olivy – italská pochoutka

Do italských oblastí se tato gurmánská pochoutka dostala z Blízkého východu. Olivy k Itálii (stejně jako třeba pizza a těstoviny) neodmyslitelně patří a můžete si být jisti, že je koupíte na každém rohu. Italové je prostě milují a pěstují je ve všech regionech. Ovšem, kromě těch alpských. Co se týče produkce oliv a olivového oleje, naprostou jedničkou jsou jižní regiony Apulie a Kalábrie. Itálie je hrdým nositelem druhého místa ve světové produkci olivového oleje.

Černé olivy se sklízejí později

Černé olivy se sklízejí později

Olivovníky

Věděli jste, že olivovníky dosahují stáří více než tisíce let? Dalším zajímavým faktem je, že zelené a černé olivy jsou tentýž druh, sklízený v odlišné době. Zelené se sklízejí už na podzim jako nezralé, zatímco černé olivy jsou sklízeny jako zralé plody obvykle až v prosinci. Zelené olivy se dále zpracují fermentačním procesem, kdy jsou naloženy do slaného nálevu. Černé olivy se nechávají zoxidovat na vzduchu.

Olivový olej

Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Je získáván lisováním oliv a rozlišujeme oleje panenské a oleje rafinované. Panenské oleje (extra virgin, virgin) jsou lisovány za studena a jsou nejkvalitnější. Rafinované oleje jsou lisovány za vysokých teplot a tlaků a následně jsou chemicky upraveny. Tyto oleje zdaleka nedosahují takové kvality jako oleje panenské, ale jsou například daleko vhodnější pro tepelné zpracování. Panenské oleje jsou pak ideální do studené kuchyně. Existují také směsi těchto dvou druhů.

Balzám pro tělo

Nejenže pokrmy z něj připravené výborně chutnají, olivový olej působí blahodárně také na zdraví. Pomáhá například snižovat riziko vzniku závažných srdečních onemocnění, obsahuje antioxidanty a vitamíny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podporuje trávení a dámy pozor – olivový olej také zpomaluje stárnutí a prospívá pleti a vlasům.