Pizza a její rodná kolébka – Itálie

Asi není překvapující, že jedno z nejoblíbenějších jídel na světě má svůj původ v Itálii. A možná Vás bude zajímat, jak vlastně pizza vznikla, a že je možné vystopovat její původ až k Etruskům a do starého Řecka.

Spory o vznik

Podobně jako u našich (?) špekáčků je i pizza opředena mýty a polopravdami ohledně svého vzniku. Nicméně pravdou zůstává (a existují o tom historické záznamy), že chlebové placky s přidaným olivovým olejem, rajčaty a sýrem konzumovali již staří Římané, a před nimi Řekové a dokonce i Egypťané!

Jak vzniklo slovo pizza

Slovo pizza má svůj původ pravděpodobně ve slově pitta, což v byzantské řečtině znamenalo koláč. Další pravděpodobný vznik slova nás přivádí ke slovu picea, což v neapolském dialektu označovalo placku z kynutého těsta. Ani jednu z variant ale není možné s úplnou jistotou potvrdit, protože slovo pita, pitta a další podobné tvary můžeme najít i v jiných kulturách a rozličných národech – například Chorvatsko je skálopevně přesvědčeno, že pizza vznikla právě u nich!

Nejslavnější pizza

Je bezesporu Margherita, jenž za své jméno vděčí Raffaelu Espositovi, který si chtěl šplhnout u italského krále Umberta I. a na jeho počest mu vlastnoručně upekl pizzu v barvě italské trikolóry, kterou pojmenoval po jeho manželce, královně Margheritě. Barvy na pizze byly zastoupeny červenou, kterou zajišťovala rajčata, bílou dodal sýr mozzarella a zelenou pak listy bazalky. Dodnes je možné navštívit pizzérii, kde se pizza připravovala – bývalý Pizzerie di Pietro e Basta Cosi, dnešní Pizzeria Brandi.

Italská trikolora na Margheritě

Italská trikolora na Margheritě

Pizza jak ji známe dnes

Pokud si rádi pochutnáváte na pizze, vězte, že pravděpodobně jíte její Neapolskou následovnici – první placka kulatého tvaru, pečená v peci a potřená rajčatovým protlakem a ozdobena dalšími přísadami, se začala péct právě v Neapoli, od 18. století v místních restauracích – pizzeriích. Do světa, respektive mimo Itálii, se pizza dostala až během druhé světové války, kdy si ji přisvojili Američané. A to tak náruživě, že se ve 50. a 60. letech pizza dostala mezi tři nejameričtější jídla (hned za jablečným koláčem a hot-dogem).