Těstoviny – typická italská specialita

Stejně jako italská pizza mají i pravé italské těstoviny po světě obrovský věhlas – první zmínka o těstovinách pochází již z 1. století n.l., z období vlády císaře Tiberia. Objevuje se v tzv. Apiciově knize, ve které je popsána příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami „lasagne“.

Jednoduše, chutně, rychle

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta, které je připravuje zejména z pšenice a vody nebo vajec. Základní rozlišení je pak na těstoviny vaječné a bezvaječné. Další méně obvyklé druhy jsou pak těstoviny semolinové, celozrnné pšeničné nebo špaldové, ječné nebo žitné. V obchodech se zdravou výživou lze také zakoupit těstoviny z bezlepkové mouky a to pohankové nebo rýžové.
Příprava těstovin je velice jednoduchá a rychlá. Vaří se několik málo minut ve vroucí osolené vodě. Doba vaření většinou záleží na druhu těstovin a zpravidla bývá uvedena na obalu. Pak už je jen na vás, s jakou omáčkou či přílohou těstoviny podávat. Fantazii se meze nekladou!

Tradiční italský pokrm - těstoviny na sto způsobů

Tradiční italský pokrm – těstoviny na sto způsobů


V Itálii se nejčastěji setkáte s omáčkou rajčatovou (al pomodoro) nebo masovou (bolognese), ale velice oblíbené jsou i omáčky s mořskými plody. Ovšem i těstoviny jen tak s pestem a sýrem se mohou stát opravdovou lahůdkou, když máte kvalitní suroviny. Mezi nejoblíbenější sýry patří Parmigiano-Reggiano, Grana Padano nebo Pecorino.
Dnes existuje přes 400 základních druhů těstovin. Nejznámější druhy jsou například spaghetti, farfalle, penne či tagliatelle. Tortellini nebo třeba ravioli si pak můžete vychutnat s různými druhy náplně uvnitř. Velice oblíbené jsou také lasagne – těstovinové plátky na výrobu stejnojmenného jídla.